Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

„Menu z dyni” – warsztaty kulinarne online

20 października @ 18:00 - 19:00

Serdecznie zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne online.
Tym razem Dorotka i Basia z Roots-Vege wezmą na talerze królową jesieni – dynię! 🙂
Ależ będzie pysznie!
Serniczek, sałatka a nawet dyniowe latte – palce lizać!
Poniżej lista zakupów na to dyniowe show 🙂
Składniki do sałatki dyniowej:
– gruby plaster dyni
– 2 figi (albo granat)
-2 łyżki orzechów nerkowca (albo włoskich)
– rukola (albo baby szpinak)
Sos:
-sos tahini
– 1 cytryna
– syrop z agawy
– cynamon
– pieprz sól
**********
Składniki do sernika dyniowego:
– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– 2/3 szklanki daktyli
– 1 łyżka kakao lub karobu
– 1 czubata łyżka oleju kokosowego
– szczypta soli himalajskiej
Masa jaglana:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody (do kaszy)
– 500 g dyni Hokkaido
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) można również użyć niesłodzonego soku jabłkowego
– 1 i 1/2 łyżki agaru
– 1 czubata łyżka oleju kokosowego
– szczypta soli himalajskiej
*********
Składniki do dyniowego latte:
– 2 łyżki musu z dyni (upieczone kilka kostek dyni, zblendowane)
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
– 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1 goździk
– opcjonalnie dla silniejszego aromatu można dodać szczyptę anyżu i kardamonu 🙂
– 400 ml mleka (najlepiej roślinnego)
– 2 x espresso
***********
A po warsztatach dajcie nam koniecznie znać którą dyniową wariację przygotowaliście i jak Wam smakowała 🙂
Zapraszamy!

 

Szczegóły

Data:
20 października
Czas:
18:00 - 19:00

Miejsce

Dom Kultury “Wygoda”
ul. Koniecpolska 14
Warszawa, 04-267 Polska
+ Google Map
Telefon:
22/812 06 33
Strona internetowa:
www.dkwygoda.wawpl